Column: Winterslapen in mijn overwinterfort

winterslapen in mijn overwinterfort

De meeste mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een gruwelijke hekel heb aan de winter. Ik heb een pleurishekel aan kou, van de ongemakken door sneeuw en gladheid ben ik ook geen fan, maar de korte, vooral donkere dagen vind ik een vre-se-lijk winteraspect. Waar vele anderen rond deze tijd alweer zin krijgen in kerst (‘t liefst een witte – no pun intended), de knusse gezelligheid en de spanning omtrent de Elf Stedentocht bij de echte winterfanatiekelingen langzaamaan lichtjes voelbaar wordt, ratelt mijn brein vijf kwartier in het uur om hét meest briljante idee uit te poepen waarmee ik mijn ideale wintersituatie zou kunnen creëren. En dan ineens weet ik het; van 21 december tot en met 21 maart wil ik met winterslaap.

Oh no! Winter is coming!

Vandaag keek ik op de Weer App en deze wist mij te vertellen dat het hier in de Zaanstreek niet warmer was dan 3 graden Celsius. Wuuuuut? Dat is winter! Dat is mutsenweer, dat is tijd voor een dikke sjaal en warme handschoenen. Sterker nog, ik krijg meteen drang om mijn thermolegging op te snorkelen van achter uit de kast. Brrr. Brrr. Brrr!
En direct erna begon ik te dromen…Dromen over hoe ‘t zou zijn als ik de drie komende wintermaanden volledig financieel onafhankelijk zou zijn en ik mezelf de hele winter zorgeloos kon terugtrekken in mijn eigen ‘hol’ voor mijn broodnodige winterslaap.  

Preppen om te overwinteren

preppenNatuurlijk kan ik, als mens, niet drie maanden lang achterelkaar slapen. Er moet gegeten en gedronken worden en er moet tussentijds worden geplast en gepoept (voor de mannen die meelezen: yup, vrouwen poepen ook), maar als dat het enige is dat ik in die drie maanden ‘moet’ doen…? Ik teken ervoor.
Ik zie het al helemaal voor me: Op 20 december neem ik vrij. Dan begin ik met de uitvoering van mijn maandenlange voorbereidingen. Die dag is het prepper-dag. Hamsteren!!! Alleen maar potjes en blikjes met houdbare meuk en heel veel snoep- en snaaiwerk inslaan. Oh, en thee, laten we de thee vooral niet vergeten (heel veel thee) en sigaretten, kaarsen…oh ja, wc-papier! Ook niet onbelangrijk.

Overwinterfort bouwen

Bij thuiskomst na het preppen moet er ruimte gecreëerd worden. Niet alleen ruimte om mijn grote hoeveelheid voedsel kwijt te kunnen, maar ook om mijn overwinterfort te bouwen. Salontafel aan de kant, matrassen middenin de woonkamer geklemd tussen de banken en de fauteuils, en lakens er dwars overheen gespannen. Precies zo dat de opening aan de voorzijde richting het tv-meubel zit, zodat tv kijken en Mario Karten vanuit het fort, tussen het winterslapen door, geen enkel probleem is. En aan de achterzijde een opening, zodat er voldoende ruimte is om mijn oude vertrouwde verwarming mijn fort goed te laten verwarmen. Mijn overwinterfort zou ik volgooien met kussens en dekens, naast mijn tv, net buiten het fort, zouden kaarsjes branden (nog meer warmte), ik zou een hoekje creëren waar ik lekker een beetje op mijn laptop kan prutsen, zodat ik jullie op de hoogte kan blijven houden. In datzelfde hoekje zorg ik ervoor dat ik een pot thee naast me heb staan en het een en ander aan eet- en ander snaaiwerk. In de andere hoek zou ik een knus kroel-nestje bouwen, een lekker warm plekje waar ik mezelf op kan krullen in foetushouding en zo een groot deel van de tijd slapend door kan brengen.

winterslapen in mijn overwinterfort

Zoiets, maar dan anders

‘She Shed’ versus ‘Man Cave’

Na deze voorbereidingen – ‘t preppen en ‘t fort bouwen –  volgt het echte werk. Overwinteren. Drie wintermaanden zoveel mogelijk tijd proberen door te brengen in mijn fort. Moet lukken. Lekker wegstinken in mijn zelfgefabriceerde ‘man cave with a female touch’, want een ‘she shed‘ valt het niet te noemen. Alleen het fort uitgaan voor het hoognodige (ik woon niet groot en ‘t zou welgeteld 3 á 4 passen naar de keuken zijn vanaf mijn fort en naar de badkamer een stuk of 5 – dus dat is winterslaaptechnisch gezien, goed te doen). Eten en drinken doen we gewoon in het fort (f*ck kruimels en troepjes). Verder zou ik alleen maar doen waar ik zelf zin in heb en vooral níét doen waar ik géén zin in heb. Ik zou een beetje internetten (lees: nóg meer dan nu), heel veel slapen, lui doen, eten, drinken, gamen, uitrekken, neuspeuteren, de deurbel negeren, gordijnen dicht, lichten uit, gewoon drie maanden wegrotten en de winter buitenshuis volledig ontkennen. En ik zal tijdens mijn overwinterslaap vooral niet: schoonmaken, wassen, strijken, afwassen, en meer van dat soort huishoudelijke taken. Kortom, dingen waar ik moe van word, zal ik heel hard uit de weg gaan.

Ik heb mijn wekker op eind maart gezetEn tegen de tijd dat de narcissen volop in bloei staan, ergens eind maart, kom ik er wel weer een keertje uit. Als ik uitgedroomd ben over winterslapen in mijn overwinterfort. Denk ik.

 

 

Reacties

reacties

Marjolein van Driel

* Hoofdredactrice VVM-magazine * Geboren schrijfster * Creatieveling * Nerd in opleiding * Haat koken, maar is gek op lekker eten * Koffie * Stoer emotrutje met een hart van goud *

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

Laat hier je reactie achter...

Follow my blog with Bloglovin