Dinja’s Reisblog – Marokkaanse eetgewoontes

Dinja's reisblog - Marokkaanse eetgewoontes

Dinja verblijft voor haar studie vijf maanden in het prachtige Marokko en deelt haar ervaringen en avonturen met ons. Deze keer op Verboden voor Mannen haar vierde blog. Deze keer vertelt ze over de Marokkaanse eetgewoontes.

Marokkaanse eetgewoontes

As-salaamu aleikum!
Zoals beloofd, ging ik iets schrijven over het eten hier. Zo vlak voor etenstijd, want ja, men eet hier ’s avonds pas heel laat, tegen 21:00 uur. En naar de zomer toe schijnt het zelfs nog later te worden. Maar voordat ik dat ga doen, eerst nog een kleine update:

  • Het weer is super lekker geweest, de afgelopen dagen. Volgens mijn telefoon was het zo rond de 17 graden, maar op een thermometer op straat was het 22 graden. Het instituut heeft een windstil, zonnig dakterras waar je tot sluitingstijd kan zitten (en oh, wat vervelend, ik ben meerdere middagen per week vrij).
  • Gisteravond voor eerst achtervolgd door een Marokkaan. Said heette hij, hij wilde graag met mij uit eten. Ik niet met hem, en heb hem vriendelijk verzocht me met rust te laten. Dat deed hij gelukkig. Marokkaanse mannen zijn ook absoluut een blog waard…
  • Ik heb thee gedronken bij een leuk cafeetje met een supermooi uitzicht over de rivier bij Rabat, de Bougreg. Ik heb een anzichtkaart naar mijn oma gestuurd, waar de foto van dit café op stond, kwam ik toen achter.

Goed, het eten! Een beetje eet-antropologie. 
Het schijnt dat Marokkanen vier keer per dag eten. In mijn gastgezin is dit nog maar weinig voorgekomen, maar het verklaart wel waarom ze het vol kunnen houden om tot 21:00 niet te eten.

Ontbijten

Het ontbijt begint met brood. Bij mijn gastgezin betekent dat elke dag vers stokbrood, met soms hersha (griesmeelkoek), soms croissantjes, soms simen (ofzo). Dat laatste is echter superlekker! Het is een soort pannenkoekje die wel wat naar bladerdeeg smaakt. Op de ontbijttafel hier staat jam, nutella en pindakaas (er zijn hier vaker Nederlandse studenten geweest) en vaak ook smeerkaas…daar is men gek op hier.

Marokkaanse lunch

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Die maken wij helaas niet zo vaak mee, want dan hebben we school. Vorige week heb ik het wel een paar keer meegemaakt. Het betekent veelal een grote schaal met zacht vlees, erwten (linzen, doperwtjes, kikkererwten). En brood. Veel brood. Marokkanen eten brood bij het ontbijt, brood bij de lunch, brood bij het avondeten. Eet-etiquette is hier dan ook niet met mes en vork, maar met brood en hand. Je scheurt een stukje van het brood af, dipt die in een grote schaal met vlees/groente. Hoewel dippen niet het goede woord is. Je houdt brood tussen duim en wijsvinger, en pakt daarmee ook wat vlees of groente mee. Daarnaast heb ik ook al veel gezien dat men de zachte binnenkant van het brood er uit haalt (en niet op eet). Broodresten worden bewaard, maar wat ze daar mee doen, ben ik nog niet achter. Het is ook alleen maar wit brood wat ze hier eten.

Eetgewoontes

De desbetreffende grote schaal, staat midden op tafel. Daar eet iedereen vanaf. In mijn gezin krijgt iedere eter wel een bordje en een lepel/vork, maar de meeste locals gebruiken die niet. Dus als je met je hand eet, moet je alleen je rechterhand gebruiken want dat is je reine hand. Bovendien moet je alleen van je eigen stukje op het bord eten.

Toetje!

Als toetje staan er negen van de tien keer sinaasappels of mandarijnen op tafel. Die groeien hier langs de weg en kosten daarom niets (nog geen halve euro per kilo). Eten kun je hier in supermarkten kopen, in kleine winkeltjes (de hanut) of op de markt. Als je je eten alleen in de supermarkt koopt hier, ben je echt een rijke stinkerd. Maar daar staan de prijzen in ieder geval vast, en dat vind ik stiekem erg fijn…

Reacties

reacties

One Response to Dinja’s Reisblog – Marokkaanse eetgewoontes

  1. Hongerrrrr! En met je handen eten is net zo fijn!!
    Lekker blog weer!

Laat hier je reactie achter...

Follow my blog with Bloglovin