Dinja’s reisblog – Marokkaanse mannen

Dinja's Reisblog - Marokkaanse mannen

Dinja verbleef voor haar studie vijf maanden in het prachtige Marokko en deelde haar ervaringen en avonturen met ons. Deze keer op Verboden voor Mannen alweer haar zevende reisblog. Inmiddels heeft Dinja haar poezelige voetjes alweer op Nederlandse bodem gezet, maar hier op Verboden voor Mannen zullen haar verhalen nog een poosje doorgaan. Deze keer vertelt Dinja over Marokkaanse mannen.

Marokkaanse mannen. Ja, daar wil ik wel even een verhaal over schrijven! Ik denk dat iedereen wel weet wat het clichébeeld is over Arabische mannen. Zo niet, blijf lezen.

Hé psssst, bonjour!

Van tevoren was ik al gewaarschuwd door een vriendin dat Marokkaanse mannen je overal naroepen, naast je gaan lopen, etc. etc. Nu kan ik gelukkig vertellen dat het hier in Rabat niet heel erg is. Iemand had me verteld dat het in Rabat allemaal wel meeviel, omdat ze hier wel gewend zijn aan buitenlandse mensen. Inmiddels ben ik dan wel ‘benieuwd’ hoe het in andere Marokkaanse steden gesteld is.
Als je er enigszins opvallend uitziet (ik heb bijvoorbeeld een blauwe jas, om maar niet te spreken voor dames die blond haar hebben) of ze je aanhoren komen, als je bijvoorbeeld op hakken loopt, hoor je misschien wat ‘psst psst’, of ‘ooh lala’. Het schijnt ook nog verschil te maken of je je haar vast hebt, of los. Veel mannen zeggen ‘bonjour, ca va?’ Vandaag kreeg ik voor het eerst ‘bonjour, ooh, money money money!’ te horen. Maar overdag is het geen probleem om je blik op oneindig te zetten en zijn er genoeg mensen op straat om gewoon door te lopen. Dan kun je zelfs nog wel bonjour terug zeggen. Maar ’s avonds…

Achtervolging

Zoals ik eerder blogde werd ik vorige week door een man achtervolgd die met me uit eten wilde. Gisteren liep ik met een medestudent naar huis en kwam er een auto naast ons staan. De bestuurder zei ‘bonjour, ca va?’ en vroeg waar we heen wilden. Toen zijn we maar omgedraaid en doorgelopen. Maar op een gegeven moment moest ik toch alleen verder. Heel wat blikken en ‘psst’-jes verder kwam er een dikke Mercedes langsrijden. Ik had ze al eerder horen roepen, maar ze gingen langzamer rijden. Gelukkig voor mij zat er een andere auto achter, dus moest hij wel doorrijden, maar de eerste afslag sloeg hij af en ging bij het zebrapad, waar ik over moest steken, stilstaan. Ik ben toen maar aan de overkant gaan lopen en ja hoor, toen reed hij weer door. Pfieuwwww!

Normaal

Tijdens het inleidende praatje vertelde een docent dat dit normaal was in Marokko, omdat er weinig andere manieren zijn om een vriend/vriendin te leren kennen. Ook vertelde hij dat je als vrouw hier nooit aandacht tekort komt. Maar ik vind het bijna een belediging. Als Europeaan weet je nooit of iemand oprecht in je geïnteresseerd is, of dat je slechts een ticket naar Europa bent. Bovendien denken ze blijkbaar dat Europeanen zo goedkoop zijn. Het lijkt me interessant om eens in zo’n Marokkaans mannenhoofd te kijken.
Overigens gebeurt het ook bij Marokkaanse vrouwen. Toevallig kwam ik een blog tegen van een Marokkaanse sociologiestudente die hierover schreef. Zij droeg een hoofddoek en maakt dit ook dagelijks mee, maar ook haar vriendin die in niqaab over straat gaat, krijgt opmerkingen omdat haar ogen nog te zien zijn. Het is nooit goed, wat je ook aan hebt. Het werkt het best om blikken te vermijden. Het staat me eigenlijk niet aan om naar de grond te kijken, maar het werkt wel. De Marokkaanse studente vroeg zich ook af waar dit gedrag vandaan kwam. Immers, in de Qur’an staat niet alleen dat vrouwen hun blik moeten neerslaan en zich bescheiden moeten gedragen, maar dat dit even zo goed geldt voor mannen.

Proost!

 
Vrijdag ben ik voor het eerst ‘uit’ geweest. Toen ik vrijdag thuiskwam, na een niet hele leuke dag, vroegen mijn Amerikaanse zusjes of ik mee ging naar de kroeg. In eerste instantie wilde ik niet maar ben uiteindelijk toch meegegaan en het was een hele goede beslissing. Wat was het gezellig! Bovendien een lekker wijntje gedronken, dat is nauwelijks te vinden hier. Zo’n avondje had ik wel even nodig. Een avondje zonder geflirt, blikken ontwijken en naar beneden kijken. Beter!

Reacties

reacties

Laat hier je reactie achter...

Follow my blog with Bloglovin